REHBERLİK

Sevgiyle açılan kapı, aydınlık yarınlara giden en güvenilir yoldur.

Öğretmenin tek bir branşı olmaz. Okulumuzda her sınıfın en az bir eğitim koçu vardır. Koçlarımız rehber öğretmenlerimizle paralel şekilde çalışır. “Öğretmen – Veli – Öğrenci işbirliği” sistemiyle, öğrencilerimizle her açıdan ilgilenilir.

Ortaokul dönemi; öğrencinin tek öğretmen(ilkokul /sınıf öğretmeni) kontrolünden ilk kez çıktığı, hem sınavlarla hem fiziksel değişimleriyle mücadele etmek durumunda kaldığı, benliğini kabullenip fikirlerini doğru yönetmeyi öğrenerek geleceğine yön vereceği liseye adım attığı yıllardır. Bu süreçte profesyonel bir Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ekibinin desteğini alan öğrencinin yaşıtlarından olumlu yöndeki farkları hemen hissedilecektir. Kendisiyle, okuluyla, çevresiyle, zamanıyla, geleceğiyle barışık gençler hem sosyal hem akademik hayatta başarıyı yakalayan yetişkinler olacaklardır.

Tecrübenin getirdiği güven ve gençliğin dinamizminin el ele verdiği PDR kadromuz her bir öğrencimizle gereksinimleri doğrultusunda düzenli görüşmeler yaparak ihtiyaç duyacakları her konuda bilgilendirmelerini sağlamaktadır.

Rehber öğretmenimiz Süheyla Tokyay, öğrenci dergimiz Akoza'nın ilk sayısında yer alan editör yazısında şu satırlara yer vermiştir:

Süheyla Tokyay ismini taşımak büyük bir gurur olmakla birlikte omuzlarımda her zaman ciddi bir sorumluluk olmuştur. İlgilendiğim her işi adıma yakışır olmanın da titizliğiyle ele alırım. Bu dergi de onlardan biri oldu.

Babaannem Süheyla Tokyay’ın “Ortaokul eğitimin sallanan köprüsüdür.” sözünden hareketle bu kritik yıllarda yavrularını bize emanet eden ailelerin güvencesini hiçbir kademede boşa çıkarmamak için bu sene de dolu dolu çalıştığımız bir eğitim öğretim yılını tamamlıyoruz. İçinde büyüdüğüm ve çalıştığım büyük kuruluşların en kalıcısı olacak olan bu kurumda; her yıl olduğu gibi bu yıl da müfredatın en doğru şekilde öğretildiğinden emin olmanın yanında zamanı aşan yöntemlerle çocuklarımıza kendilerini bulma ve hayatlarını inşa etme yolunda rehberlik etmek, mesleğini seven tüm öğretmenlerimiz için büyük bir keyif. Bizim sevgi dolu enerjimiz ve güvenilir sistemimizle öğrencilerimizin heyecan verici hevesleri birleşince, severek yapılan her işten alınan sonuç gibi, mutluluk ve başarı kaçınılmaz oluyor.

Çocuklarımız düşünmeyi, merak etmeyi, sorgulamayı, akıl yürütmeyi, araştırmayı, üretmeyi öğreniyorlar. Öğrenmeyi öğreniyorlar…

5.sınıflarımızla düzenli olarak “Dünyada neyi değiştirmek isterim?”, “Beni neler mutlu eder?”, “Bu hafta neyi merak ediyorum?” gibi çalışmalar yapıyoruz. Sene boyunca okulda yaptıklarının çoğunu kendi kalemlerinden okuyabileceğiniz dergimizde bir de öğrencilerimizin bu çalışmalarda dikkat çeken birkaç merakına yer vermek istedim. Yetişkinleri şaşırtabilecek, peşine düştüklerinde hayat anlayışımızı değiştirecek sonuçlar alabilecekleri sorular üreten zihinleri var. Onlar bilmek ve büyümek istiyorlar. Büyürken bu heveslerini kaybetmemeleri gerekiyor. Bu kıymetli beyinlerin hak ettikleri yerlere ulaşması ve fikirlerini somutlaştırması için çalışmaya devam edeceğiz.

Uzm. Rehber Öğretmen Süheyla Tokyay

 

2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı 5. sınıflarımızın derginin ilk sayıda kendine yer bulan merakları:

1.            Dünyanın çekirdeği bu kadar senedir nasıl sönmedi, hala yanıyor? ( Naz Dama 5B)

2.            Ben eğer doğmasaydım nasıl bir şey olurdum? Yani bedenim olmasaydı yine de bir yerlerde bir şekilde ruhum falan olur muydu acaba? (Efe Yeşilli 5B)

3.            Havada, toprakta, suda değişik canlılar yaşayabiliyor. Ateşte de yaşıyor mudur? Öyleyse güneşte bizim hiç düşünemediğimiz bir yaşam olabilir mi? (Arda Öcal 5B)

4.            Uzaylılar aslında dünyanın içinde yaşıyor olabilir mi? (Beren İşledici 5B)

5.            Kelimeleri kim buluyor? En başta o kelimeyi kullanan neden o sesleri o anlamda kullanıyor? Örneğin “gibi” kelimesi çok komik. Kim bulmuş bu kelimeyi ve neden bu anlamda kullanmış? (Ekin Kahvecioğlu)

6.            Gezegenlerin hepsi neden küre? (Yağmur Akbaba 5E)

7.            İnsanların nesli tükenirse dünyaya ne olur? (Kayra Nesli Mert 5E)

8.            Uzayda yer çekimi yokken astronotların yaşaması için nasıl ortam sağlıyorlar? (Sümeyye Pınaroğlu 5A)

9.            Başka güneş sistemleri olduğu gibi başka evrenler de var mı? Ya da bizim evrenimiz başka bir evrenin içinde mi? (Zeynep Su Erdal 5B)

10.          Bu galaksi yok olursa başka bir galaksiye gitmek için nasıl bir yöntem geliştirebilirim? (Eylül Ünveren 5B)

11.          En yakın yıldıza ışık hızıyla kaç yılda giderim? (Ahmet Enes Hoplamaz 5B)

12.          Tırtılın koza örüp gelişmesi gibi insan için de gelişimimizi hızlandıracak bir yol bulabilir miyiz? (Hüseyin Can Aydın 5E)

13.          Dünyada ilk para nasıl kullanılmış? Gereksiz bir kağıt verip faydalı bir ürün almaya karşıdakini nasıl ikna etmiş? (İrem Gön 5D)

14.          Dünyadaki ilk, tek, büyük kıta ayrılmaya ne zaman başlamış? (Ali Galip Bolat 5D)

15.          İlk ülke olan yer nersi? Nasıl akıllarına gelmiş? Neden o kadar çok insan birleşip kendini diğer insanlardan ayırmak için sınır çizmiş? (Emine Defne Çetin 5D)

16.          Dünya neden alttan ve üstten basık? (Eylül Can 5D)

17.          Zaman nasıl bir şey? Nasıl bazen hızlı bazen yavaş geçiyor? Dünya durursa zaman da durur mu? (Nehir Yasbaş 5A)

18.          Dünyanın kendisi canlı olabilir mi ya da kendi enerjisi olabilir mi? (Zeynep Naz Oruç 5A)


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis