Kodlama Eğitimi

On beş yaşından küçük çocuklarda bilgisayar ve tablet kullanım oranı ülkemizde her yıl hızla artıyor. Özellikle internet, bu yaş grubu için velilerinin denetiminde olmaksızın kullanıldığında tehlikeli sonuçlar doğurabilmekte. Bu sebeplerden dolayı, öğrencilerimizin kendi kontrollerini sağlayabilecek nitelikte “teknoloji bilinci” edinmeleri adına yapılan çalışmalara önem veriyoruz.  Çocukların teknolojiyi kullanarak üretim yapması ve bilişsel yeteneklerinin güçlenmesini sağlayan bu uygulamaların başında da “kodlama eğitimi” geliyor.

Okulumuzda ilk yıldan beri önemini vurguladığımız bu alan MEB tarafından da fark edildi. Bakanın Nisan 2017 tarihli açıklamasıyla “eğitimin her döneminde tüm okullarda kodlama ve yazılım öğretilmesinin başlanacağı” netleştirildi.

5.sınıftan itibaren Scratch programı ile başlayan kodlama derslerimizde ilerledikçe öğrencilerimiz, MEB tarafından desteklenen code.org sitesi ile oluşturduğumuz online sınıflarda sevdikleri karakterler ile kendi animasyonlarını oluşturmayı, web tasarım ile internet siteleri hazırlamayı, afişler yaratmayı, detaylı photoshop yapabilmeyi öğreniyorlar.

Kısa vadede kazandırdığı gündelik kolaylıkların yanında çocuklara sistematik ve yaratıcı düşünme, olaylar arasındaki ilişkileri görme ve problem çözme becerisi sağlayan bu dersin 21.yy gençleri için bir zorunluluk olduğunun farkına varılması ve tüm okullara girmesi konusunda ülkemize öncülük etmenin gururunu yaşıyoruz.

 

Öğrencilerimizin Anlatımlarıyla: Kodlama, Artırılmış Gerçeklik ve Arduino...

 

Bana, ne kodladığını söyle. Sana, geleceğinin nasıl olacağını söyleyeyim.

Bilgisayar alanında dünyaca ünlü isimlerin hepsinin ortak özelliği çok yönlü düşünebilmeleri ve gelecekte yaşamalarıdır. Herkes gününü yaşarken onlar geleceği tasarlarlar. Biz bu yaşta geleceği kodlarla kurgulayıp, sizi o geleceğe hazırlıyoruz.

Aslında kodlama yani diğer adıyla programlama, bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere herhangi bir işlemi yaptırmak için komut dizisini tanımlamaya denir. Programlama dilleri, yazılımcının hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl aktarılacağını, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

Biz de kodlamayı mobil uygulama yazmada kullanıyoruz ve arduino kartı ile bir nesneyi komutlar yazarak yönetebiliyoruz. Yani basitçe anlatırsak; telefonunuza indirdiğiniz uygulamalardan kendimiz yapabiliyoruz, başka cihazlarla bağlantısını kurup onları da kullanabiliyoruz. Ama bunlar sadece şimdilik yaptıklarımız. Yirmi yıl içinde bilgisayar mühendisi olmayı ve yeni bir işletim sistemi şirketi kurup şu an hepiniz kullandığı markalara rakip olmayı hedefliyoruz. Şirketimizde orijinal içerikli ürünler oluşturup gelişime açık uygulamalar kodlayacağız. Gelecekte görüşmek üzere…

Refik Can Sever

 

ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK

Evde ders çalışmaya çalışırken “şimdi bir öğretmen olsa da bana şunu anlatsa” dediğimiz zaman; bir müze ya da sergi gezerken karşınızdaki eserle ilgili bilgiyi uzun uzun okumak yerine tam istediğiniz anda “bir rehber olsa da en can alıcı kısımlarını açıklasa, tanıtsa” dediğiniz zaman… Kısacası az bilgiyle yetinemiyorum daha fazlası lazım ama vaktim de kıymetlidir dediğiniz an size önerimiz: gerçekliğinizi artırmanız.

Artırılmış gerçeklik gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır. Teknoloji kişinin gerçekliği zenginleştirme işlevi görür. Buna karşın sanal gerçeklikte ise gerçek dünya yerine tasarlayıp canlandırdığımız bir dünya vardır.

Biz, okulumuz adına ‘ST College AR’ isimli bir mobil uygulama kodladık. Bu uygulamayı yazarken aşama aşama neler yapacağımız planladık. Uygulamamızı okul panosunda, Türkiye’de basılan tüm karnenin arka sayfasında, bahçemizde, okul kataloğunda, fen laboratuvarında ve daha birçok yerde kullandık; deneyebilirsiniz!

Artırılmış gerçeklik projemiz ile şimdi de fosiller üzerinde çalışmaktayız. Fosillerin geçmişini araştırmakta ve tanıtmaktayız. AR uygulaması sayesinde fosillerimizin özelliklerini, bilgilerini sizlerle paylaşma fırsatımız olacak. Şimdilik biz bilgi adına yaptıklarımızdan bahsettik ama çok özlediğiniz biriyle karşılaşmak istediğiniz anda da artırılmış gerçeklik kullanabilirsiniz. 

Buket Aydaş & Melike Beyza Çıplak

ARDUINO

Arduino diye bir şey hiç duydunuz mu? Adını belki duymadınız ama hayatınızı kolaylaştıran birçok şey bu süper kart sayesinde çalışıyor. Arduino, açık kaynak kodlu bir mikro denetleyici kartıdır. Ana MCU Atmel tabanlıdır. (MCU’ya önceden bir mini program – bootloader yüklenmiştir). Kart ile robotik ve elektronik uygulamalarınızı kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Öğrendikten sonra onunla program geliştirmekse basittir. Gerçekten söylüyorum: çok basittir! Yaygın kullanılmasının sebeplerinden biri de budur zaten. Bir de bana göre popülerliğinin en önemli sebebi, kullanıcısının çok olması. Yani bu sayede büyük olasılıkla yapmak istediğiniz projelerin benzerleri de önceden yapılmış olduğundan tecrübesi olanlardan bilgi alabiliyorsunuz ve siz bir üst aşamaya çekiyorsunuz projeyi. Diğer proje yapımcılarıyla daha kolay bilgi alışverişinde bulunabiliyorsunuz.

Arduino kütüphaneleri ile kolaylıkla programlama yapabilirsiniz. Analog ve digital sinyalleri alarak işleyebilirsiniz. Sensörlerden gelen sinyalleri kullanarak, çevresiyele etkileşim içerisinde olan robotlar ve sistemler tasarlayabilirsiniz. Tasarladığınız projeye özgü olarak dış dünyaya hareket, ses, ışık gibi tepkiler oluşturabilirsiniz. Arduino'nun farklı ihtiyaçlara çözüm üretebilmek için tasarlanmış çeşitli kartları ve modülleri mevcuttur. Bu kart ve modülleri kullanarak projelerinizi geliştirebilirsiniz.

Aslında mühendisler, mimarlar, yazılımcılar ve benim gibi çılgın öğrenciler kullanıyor genelde bu sistemi ama size uygun Arduino kartını seçip aldıktan sonra ihtiyacınız olan şeyler: bilgisayar, USB kablosu, çeşitli dirençler, ledler, butonlar, breadboard, bağlantı ve atlama kabloları, çeşitli sensörler ve LCD’ler. Çalışmalarınızda yardıma ihtiyacınız olursa bana genelde kolejimizin atölyesinde ulaşabilirsiniz.

Deniz Karaytuğ 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis